Sommarlov

Tentan är avklarad. Karin började fira redan under tentan, då champagneglaset var framme redan då.Nu sitter vi hemma hos mig och har druckit upp all champagne och lyssnar på Celebration. Vi har klarat av vårt första år och nu är det sommarlov! Det känns bra!


Tenta

Sista plugget nu, samtidigt som jag äter frukost. Sedan är det dags för tenta. Väskan är redan packad. Jag är redo (eller ja... nästan)!


Jag gör mycket annat, istället för att plugga


Grattis på födelsedagen Nathalie!

Idag fyller min fina vän Nathalie år! Stort grattis till dig gumman!


Det går segt nu

Sitter och försöker plugga inför tentan som vi har i övermorgon. I medieteori. Det går sådär. Jag sitter mest och tänker på annat. Kan inte riktigt koncentrera mig. Det fina vädret och den dåliga sömnen hjälper inte direkt till.

Kom igen nu Karolina! Det är bara två dagar kvar! SEN kan du ta sommarlov!


Östgöteträff i Luleå

Idag har jag träffat Sanna i Luleå. Hon är i Kalix på praktik. Eftersom det är så pass nära har så var det en självklarthet att se till att få ihop en träff.

Vi började dagen med en härlig promenad längst med vattnet. Luleå är en riktigt vacker stad, måste jag säga. Men jag skulle tro att alla städer med vatten i sig är vackra. Vi tog oss också en titt i domkyrkan, lunchade och gick ett varv på stan.

En riktigt härlig dag!
Årets första dopp

För er där hemma låter det kanske inte som värsta grejen. Men med tanke på att det snöade för bara tre veckor sedan, så är det ganska häftigt. Isen har precis smält. Nästan.

Det blev väl inget långbad direkt. Men ett litet dopp. Uppfriskande och härligt!


Bartömning

Den här kvällen är som gjord för att bli perfekt. Solen skiner och nu har även sommarvärmen letat sig till Piteå. Ikväll är det här årets allra sista kårkväll. Och bartömning. Innan det ska Rock-1 ha konsert. Sydstatsrock ska det bjudas på.

Men vi värmer upp med lite grillning i solen med de bästa!


Mitt nya fina kök

Äntligen har Pitebo målat om i mitt kök. Jag har varit på dem sedan oktober förra året, om inte ännu tidigare. Men nu är det i alla fall gjort. Bättre sent än aldrig, säger de ju.

Oavsett vad, så är det jättefint! Det känns snyggt och fräscht. Dessutom blir det så mycket ljusare med vita väggar än gula.

Före:
Efter:


Jag hade lite problem att förstå målaren, eftersom han pratade så brett Pitemål. Vi hade en konversation som såg ut såhär:

- Vars är du ifrån?
- Journalist.
- Va?
- Va?
- V-a-r-s ääär du ifrån?
- Jaha. Norrköping. Hörs det?
- Vet int. De hörs att du inte är från Pite.
- Jasså. Det hörs ganska bra på dig...

Och sedan förstod jag ingenting mer av vad han sa. Jag sa mest ja och nej och hoppades på att det skulle bli rätt.

Men fina väggar har jag nu i alla fall!

Superfin låt

Min fina vän Emelie gör så himla mycket fint. Det senaste fina hon gjort är att hon har skrivit en jättefin låt till sin mormor. Jättefint! Ni borde ta en titt på den här:
Fint var ordet!


Åååångest

Jag mår inte bra när det ser ut såhär i mitt hem:


Uppgift: Bryta sociala konventioner

Här har jag suttit och sjungit högt för mig själv:


Vi har en skoluppgift där vi ska läsa boken "Så blir du en bättre (och gladare) journalist" av Augustin Erba. Den handlar om allt från tekniska grejer, intervjuteknik och skrivande till hur man når sina mål, frilansande och fotograferande. Till varje kapitel finns det ett antal övningar.

Vi fick välja vilka kapitel vi vi läsa och vilka övningar vi vill göra. Jag har bland annat valt "Hur förbättrar jag min röst?" Förutom läsa-högt-övningar fanns det en som gick ut på att man ska gå i en folksamling och högt beskriva vad man ser, samtidigt som man spelar in det. En annan övning bestod av att man ska sätta sig på en parkbänk och sjunga högt för sig själv. Båda övningarna handlar om att man ska öva på att känna sig bekväm i en inspelningssituation, och att man ska kunna bryta de sociala konventioner som finns. Vilket man måste kunna som en radioreporter till exempel. Personligen skulle jag vilja tillägga att man dessutom övar en hel del mod.

Så idag har jag gått upp och ner längst Storgatan och spelat in mina beskrivningar av det jag sett. Eftersom jag ändå skulle handla tog jag mig dessutom ett varv inne på coop också. Men för varje torg på Storgatan som jag gick förbi, satte jag mig på en bänk och sjöng lite. Kanske inte superhögt, men i alla fall så att de runt omkring kunde höra mig.

Här sjöng jag för pensionärstrion:


De tittade lite konstigt på mig, det gjorde de allt. Men i det stora hela tycker jag att det har gått bra. Det var inte alls så farligt som jag tidigare trott.

Mitt sista sångframträdande var nog det bästa. Då satte jag mig ner bredvid en gubbe på en av de bänkarna som syns på bilden nedanför. Jag började direkt sjunga "Om sommaren den gröna". När jag var klar med första versen reste jag mig upp och gick.


Det hade varit roligt att veta vad han tänkte. Men det får nog bli till nästa sociala experiment!

På´t igen

Ny vecka. Nya saker att göra.

Det här är den näst sista veckan på det här läsåret. Det är lite svårt att förstå. Jag har redan gått ett år på journalistutbildningen. En tredjedel av min utbildning är alltså avklarad (ja, eller strax). Det känns inte alls som att det var hela nio månader sedan jag och Daniel åkte upp hit med alla mina grejer. Det känns mer som tre. Jag är lite rädd för att de nästkommande två åren kommer att flyga förbi, precis som det här har gjort.

Sen ska jag vara färdigbakad. Skrämmande, spännande!


Medicin mot dåligt humör

Den här dagen har varit lite sådär. Jag har varit lite nere och på dåligt humör. Det är nog lite stress. Jag känner mig jättestressad inför tentan som är om en och en halv vecka. Vilket är jättedumt. Jag har ju tid på mig.

Men som tur har jag Daniel som får mig på bättre humör. Han tipsade mig om denna:Carl-Gustaf Lindstedt. Vilken man!

Senap! Senap!

Rock on

Ska alldeles strax iväg för att röjja loss i baren. Fast inte i. Mera bakom.

Det här är den sista kårkvällen jag jobbar. Och näst sista kårkvällen för i år. Spännande! Dessutom är det en massa hemvändare som kommer tillbaks till Pite för att röra till lite.

Jag börjar bli taggad!


Foto: David


Sommaren börjar närma sig

Det är riktigt fint väder här uppe just nu. Solen skiner och värmen börjar stiga. Jag längtar som bara den till sommaren. Om två veckor rullar tåget ner till Norrköping och då är det juni - och sommar! Härligt ska det bli!

Såhär ser utsikten från mitt köksfönster ut just nu:


Favoritmellanmål

Det här är mitt nya favoritmellanmål. Det är perfekt som en liten energihöjjare och pausanledning när man sitter och pluggar. Brieost, avakado och rostade solrosfrön.

Yummy!


9788 kr fattigare

På ett litet knyst är jag direkt 9788 kronor fattigare än vad jag var bara för en liten stund sedan.

Det känns sådär...

Vad har jag köpt för lyxigt? Inget!

Jag har betalt hyran. Dyr hyra kan tyckas, men det är för hela sommaren. Så det är väl inte så farligt egentligen. Hur som helst är det gjort och jag kan istället blicka framåt! Jag har som tur är ett jobb i sommar.


Perfekt innesittardagIbland kan det vara riktigt skönt med regniga, gråa dagar. Idag är en sådan dag. Jag är seg efter gårdagskvällens bravader och har inte orkat göra så mycket idag. Men samtidigt har jag fått mycket plugg gjort. Vad passar inte bättre än att plöja igenom skolböcker när regnet öser ner utanför fönstret?

Just nu är det dessutom lite regnuppehåll, så jag tänkte satsa på att ge mig ut på en liten promenad. Jag kommer inte att kunna sova ikväll om jag bara har legat i sängen och soffan hela dagen. Och lite frisk luft slår heller aldrig fel.

Det regniga vädret känns också bra att ha som ursäkt till att inte bada. Vi har som tradition hemma att bada varje Kristi flygare. Eller bada. Det blir ett väldigt hastigt dopp.

Jag tror jag väntar lite till med årets första dopp, isen har som precis smält bort!

Härlig dag

Det är en sådan härlig dag idag. Solen skiner och det är varmt och härligt!Bra saker som har hänt idag:
* Grupparbetet har gått skitbra
* Vi blev klara tidigt
* Jag har fått ett efterlängtat paket på posten
* Solen skiner

Bra saker som kommer fortsätta dagen:
* Jag ska börja fixa med innehållet i paketet (innehållet är hemligt)
* Jag ska ut och promenera med Rebecka
* Solen skiner
* Det är kalas ikväll
* Det är bra musik på Challenge ikväll

Tänk vad lite sol och flyt kan göra med ens humör!


Vernissage

Nu ska jag strax iväg på mitt livs första vernissage. I alla fall när det är jag som ställer ut. Det känns lite häftigt. Det här är en del av konstvärlden som jag aldrig har gjort förut.

Det känns spännande. Häftigt. Nervöst. Roligt. Lyxigt. Stort.

Samtidigt som det känns: Fotokursen. Bildanalysernas paradis.

Nu är kursen slut. Det här är det sista vi gör. Och vad jag har lärt mig mycket om foto. Innan jag började visste jag inte ens vad en systemkamera var. Så jag har nog gjort fler framsteg än vad jag själv är medveten om.

Temat för utställningen är "det viktigaste i livet". Det här är min tolkning:"Det bästa i livet är vin och choklad"

Beautiful morning

Såhär såg det ut när jag gick och la mig klockan fyra inatt:Det är helt underbart när det är såhär ljust. Visst, jag sover kanske sämre. Men ljuset gör mig så himla mycket gladare och piggare.

Jag hade en jättefin kväll igår. Först blev jag bjuden på finmiddag av Karin och David. Sedan hade vi singstar-förfest innan vi gick till kåren för Disneygig. Ett riktigt bra gigg - trodde aldrig att Disney kunde vara så röjjigt!

Luleåutflykt

Förväntansfulla studenter i bussen på väg till Teknikens hus:


LTU är stort och de små pitestudenterna kände sig rädda:


Såhär ser studentlivet ut i LTU (jag vill också ha ett riktigt studentliv):


Karin är proffs på att såga ved:


David och Rebecka gör egna kartonger:


Rebecka fick ett diplom för att hon tillverkat en egen cykel:


Jag fick diplom för att ha tillverkat en bildörr:


David i eld:


Rebecka i den omöjliga triangeln:


Karin leker Marilyn Monroe i fläkten:


Rebecka har sprayat håret lite väl mycket:


Jag flyger:


Vi var på Allstar och åt mat och hoppade i hoppborgar:


Dagen avslutades med lite avkoppling i en urskön gräsfotölj:

Utflykt

Idag är det dags för utflykt igen. Jag tycker så mycket om att bege mig ut på utflykter. Stora som små, det spelar ingen roll. Det viktigaste är att man är i ett trevligt sällskap. Som idag. Jag, Karin, David och Rebecka ska bege oss iväg till Luleå. Där ska vi först inta Teknikens hus (ett norrländskt Tom Tits). Sedan är planerna lite oklara. Den ena vill se konst, den andra vill shoppa. Men vart det slutar får vi se. Eventuellt någonstans mitt emellan.

Shoppa konst?

Kanske.

Vår första utflykt var nog Eliasberget, och den senaste Pite havsbad. Det är hög tid för en ny utflykt!
Modellhunden

Rambo... Eller förlåt! Lukas älskar att vara modell och posera framför kameran. Varje gång en kamera åker fram sträcker han på sig och står helt still ända tills han hör ljudet från kameran.

Han skulle göra sig riktigt bra som modell!
Bildserie - En katts vardag

Katt vill inKatt äter matKatt dricker vattenKatt soverKatt kliar sigKatt njuterKatt blir klappadKatt leker med garnnystanKatt går ut


Jag ser ljuset

Vilken skillnad det har blivit på ljuset här uppe, bara under den här månaden som jag har varit hemma. Enligt SMHI går solen ner 21.30 och upp 3.33. Det är alltså inte många timmar den är nere.

Men bara för att solen inte är på himlen, betyder inte det att det är mörkt. Nej. Nu blir det aldrig helt mörkt längre. Så länge det inte är molningt i alla fall. Nu är det lite ljust dygnet runt. Ashärligt!

Den här bilden är tagen 01.30:


Game of thrones

"Den är bra, du borde se den", "Den är perfekt att se en slöarlördag" och "Den är något beroendeframkallande" är några av de saker som folk har sagt till mig om tv-serien Game of thrones. Men det är inte förrän nu som jag tog tag i saken och började se den. Beroendeframkallande är en underdrift. Jag är fast!

Varför har ingen förklarat för mig tidigare hur bra den faktiskt är?

Den är sådär beroendeframkallande att man sitter hemma i två dar i sträck och ser alla avsnitten av första säsongen. Man vill inte gå ut. Man vill inte plugga. Man vill inte göra någonting. Man vill se mer!

Jag är ju som vanligt lite efter med "inne-grejerna", men jag vet att jag har fler i min närhet som också är det. Därför säger jag till er: SE DEN!

Superzoom

Jag tänkte visa hur otroligt bra min kamera är. Eller i alla fall hur otroligt bra zoomen är. Bilderna är tagna från Ramunderberget i Söderköping. Den första bilden är när jag inte har zoomat något alls.Ser ni stallet som ligger längst bort? Det är en liten byggnad, precis mitt emellan grantopparna. När jag använder zoomen, så mycket det bara går kan jag till och med se en häst som står framför stallet.Helt okej zoom va?

Vad hände med våren?


Såhär har det sett ut hela dagen. Och det ska fortsätta fram till i morgon. Det som var så härligt vårväder här. Det är ju maj liksom! Då ska det inte snöa! Det passar sig inte när det är cinco de mayo!


Bäckisfest

I går var det Bäckisfest. Då öppnar alla de (som vill) som bor på studentboendet Bäckis sina dörrar och det är fritt fram att komma in och kalasa i de öppna lägenheterna. En riktigt rolig grej faktiskt.

Jag började med att ta en Skriet-bild på David. Målningen ni vet? Av Edvard Munch, som såldes för 800 miljoner kronor häromdagen. Det hela eskalerade i att jag antog mig utmaningen att ta Skriet-bilder på ALLA som var på festen för att sedan lägga ut dem på facebook. En rolig utmaning, men det var också det jag ägnade hela kvällen åt.

Bilderna blev kanske inte de bästa, eftersom jag inte är någon proffsfotograf, men det är i alla fall en rolig grej. Dock fick jag en hel del tips under kvällen. Och jag har lärt känna väldigt mycket nytt folk. Jag kanske skulle prova att sälja bilderna, 800 miljoner kronor gånger 76 bilder blir en hel del pengar!

Här är några exempel:


Vad gör du halvnaken på ditt golv Karolina?

Det undrar alla de människor som promenerar förbi på gångvägen utanför Karolinas hus. De kan nämligen titta in på henne genom den öppna balkongdörren. Inne i lägenheten ligget hon halvnaken på golvet med ett glas vin i handen.

- Jag pluggar, säger hon förnöjt.

Karolina går en fotokurs där hon ska ha en utställning om några veckor. Temat för fotoutställningen är "Det viktigaste i livet". Är det viktigaste i livet alltså att ligga nästan naken på sitt vardagsrumsgolv?

- Bland annat. Men jag tänker att det viktigaste i livet är vin och choklad. Så för tillfället håller jag på att ta den första bilden, säger Karolina.

Men varför har du nästan inga kläder på dig?

- Jag tänkte att jag skulle förena nytta med nöje. Jag passar på att sola under tiden.

Till en början fylldes glaset med mer och mer vin för varje foto. Nu börjar nivån istället sakta sjunka. Det blir färre foton tagna och Karolina får en lätt röd ton på både kinder och bröst.

- Ja, och så är det ju fest ikväll. Jag laddar lite för det med!


En typisk lektion för Karin

Karin gör inte så mycket vettigt på lektionerna. Hon leker mest. Idag har hon suttit och skickat meddelanden till mig. Hon har dessutom planerat vår framtida radioproduktion. Kanske går det att göra någonting om det i en b-uppsats? Sedan skriver hon kärleksmeddelanden på folks händer, med massor av hjärtan. Hon tittar på Ugglor som blinkar i presentationerna och tänker på hästar.

Detta är resultatet av en typisk lektion för Karin.Har du lyssnat överhuvudtaget idag Karin?

Good morning!Det är så härligt att vakna på morgonen när det är ljust och soligt ute. Jag blir så himla mycket piggare av att det är ett sånthär fint väder på morgnarna. Då behöver man inte sova lika mycket på nätterna, och får mer tid över till annat.

En härlig morgon betyder en härlig dag. Eller hur? Jag är riktigt taggad för dagen. Först är det praktikredovisningar i skolan, sedan är det grupparbete som ska göras och ikväll är det Bäckisfest!

Det känns som att det kommer att bli en riktigt bra dag!

VänskapEn vän är den som känner dig som du är,
förstår var du har varit,
accepterar vad du har blivit,
och ändå varsamt låter dig växa.

Nu är cirkeln sluten

Efter att ha gjort klart en massa skolarbete ska jag nu bege mig ner till Örnnästet (Ida) för att dricka lite kvällsthé. Nu har Rebecka kommit hem också och hela skaran är samlad. Alla i klassen verkar vara på sin plats och nu är allt som det ska vara. Skönt!1 maj

Det känns riktigt bra att vara tillbaks i Pite igen. Det är inte alls så farligt mycket snö kvar, inte så som jag hade varit rädd för. Det ligger några högar inne på folks tomter, men annars är snön i stort sett borta. Det är soligt, ganska varmt och våren börjar ta fart på riktigt.

Valborg igår var riktigt mysig, med grillning, kalas och en massa kära vänner. Precis så som en valborg ska vara. Vi såg ingen eld, förutom den som fanns i grillen förstås. Men annars måste jag säga att kvällen var perfekt.